Kuvittele demokratia…

…jossa kansalaisilla on valta. Valta luoda tasa-arvoinen, solidaarinen ja ekologinen yhteiskunta.

Tänä päivänä näin ei ole. Yhteiskuntaa hallitsee voittoa tavoitteleva talous ja ammattillistettu politiikka. Kansalaiset on alennettu passiivisiksi sivustakatsojiksi kuten äänestäjiksi ja kuluttajiksi.

Samaan aikaan valtavat eriarvoisuudet kasvavat niin meillä kuin maailmanlaajuisestikin.

Pakollinen talouskasvu aiheuttaa laajoja ongelmia yhteiskunnassa ja ympäristössä. Näitä ovat muun muassa ilmastonmuutos ja ihmisten ja ekosysteemien   köyhtyminen. Vallan keskittyminen pahentaa niin ikään yhteiskunnan hierarkioita ja sortoa.

Näitä ongelmia ei voi ratkaista samojen järjestelmien sisällä, jotka ovat ne aiheuttaneet. Meidän täytyy vaatia valta takaisin pystyäksemme luomaan vaihtoehdon ja muutoksia, jotka haluamme.

Valta kansalle!

Demokratia tarkoittaa kansan itsehallintoa. Se tarkoittaa suoraa ja osallistuvaa hallintoa, jossa kansalaiset päättävät yhteisistä asioista kasvokkain paikallisissa kokouksissa. Tämän kaltaisessa politiikassa kansalainen on aidosti aktiivinen vaikuttaessaan ympäristöönsä ja elämäänsä.

Kun valta on jaettu tasa-arvoisemmin, voidaan hierarkiat haastaa ja yhteiskunnallista vapauttaa kehittää.

Demokratia tarkoittaa myös taloutta, jossa työ, tuotanto ja jakelu ovat kansalaisten kontrollissa. Se tarkoittaa taloutta, jossa tuotanto ja jakelu on organisoitu ihmisten demokraattisen prosessin tuloksena syntyneiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Sellaisessa taloudessa voidaan saavuttaa tasapaino kaupungin ja maaseudun välillä, sekä rakentaa globaalisti kestävä yhteiskunta luonnon   kantokyvyn rajoissa.

Tehdäksemme tästä visiosta todellisuutta, meidän täytyy rakentaa radikaalia ja laajaa kansanliikettä. Meidän tulee luoda ja laajentaa julkisia, kansalaisten suoran päätöksenteon mahdollisuuksia ja kehittää todellista demokratiaa.

Tehkäämme rohkeasti demokratian unelmasta totta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s