Demokraattinen muutos – Tervetuloa opintopiiriin!

Ihmiskunnan ja yhteiskunnan edessä on suuri ja käänteentekevä muutos. Yhteiskuntamuotoa ja yhteiskunnallisen kehityksen suuntaa tulee muuttaa radikaalisti. Vain näin voimme selviytyä ympäristö- ja energiakriisistä, parantaa hyvinvointia ja hankkia hyvät elinmahdollisuudet kaikille.

Globaali kapitalismi on tullut tiensä päähän. Sen vuoksi on yhä selvempää, että meidän tulee kehittää uusia taloudellisia malleja, joiden tarkoituksena ei ole pääoman kasautuminen. Samanaikaisesti valtiolliset ja ylivaltiolliset toimielimet ovat kokeneet vararikon menettäessään kansan luottamuksen. Politiikan muutoksen ohella myös demokratialle on annettava uusi sisältö. Yhteiskunnallisia resursseja koskeva valta tulee saattaa ruohonjuuritason toimielimille, ja yhteiskunnan kehityksen hallinnan välineet on otettava kansan haltuun. Tätä tarkoitamme demokraattisella muutoksella.

Eri puolilla maailmaa näemme kasvavia liikkeitä, jotka taistelevat ihmisten oikeudesta elää tervettä elämää, liikkua vapaasti sekä elää rauhan ja demokratian olosuhteissa. Vastauksena Euroopan kansoille pakolla tarjotulle säästö- ja kurjistamispolitiikalle kansalaiset ovat alkaneet vaatia ja kehittää ”todellisen kansanvallan” malleja kuten paikallisyhteisöön perustuvaa suoraa ja osallistuvaa demokratiaa.

Mitä voimme oppia näistä liikkeistä? Millaiset taloudelliset, sosiaaliset ja demokraattiset mallit voimme omaksua? Kuinka voimme yhdessä rakentaa vaihtoehdon nykyiselle poliittiselle ja taloudelliselle järjestelmälle? Kuinka demokratia ja yhteiskunnalliset ongelmat liittyvät ekologiseen muutokseen? Onko meidän mahdollista rakentaa inklusiivinen demokraattinen yhteiskunta, joka perustuu uudistuvaan energiaan, moderniin teknologiaan ja yhteistyöhön?

Kutsumme kaikki kiinnostuneet keskustelemaan näistä ja muista kysymyksistä. Opiskelu kestää tämän vuoden lokakuusta joulukuuhun. Perehdymme kansanliikkeisiiin ja erilaisiin aloitteisiin eri puolilla maailmaa ja luonnostelemme ehdotuksia sekä suunnitelmia demokraattisen muutoksen toteuttamiseksi yhteiskunnassa.

Opintopiirin ohjelma on suunniteltu yhteistyössä Ruotsalaisen ”Demokratisk Omställning”-ryhmän kanssa. Joillekin paikkakunnille järjestetään omia opintoryhmiä, jotka kokoontuvat viikottain tai joka toinen viikko.

Voit osallistua opintoihin myös etäyhteyden kautta muun muassa online-keskusteluissa. Verkkosivullamme tulee olemaan tuoreita artikkeleja luettavaksi ja videoita katseltavaksi. Lisäksi saatavilla on materiaalin kommentointiin liittyviä keskustelukysymyksiä. Suurin osa opintomateriaalista on englanninkielistä. Osa materiaalista löytyy myös suomeksi. Mukana on myös ruotsinkielisiä tekstejä, jotka pyrimme parhaamme mukaan kääntämään suomeksi.

Ilmoittadu osallistujaksi tästä!

Opinto-ohjelma

 

v. 41 Johdanto

Teema 1: Suuri muutos

v. 42 Ekologia ja demokratia. Yhteiskuntaekologian perusteet
v. 43 Tulevaisuusskenaariot – Minkä tien valitsemme?

Teema 2: Uusi talous

v. 44 Ristiriidat, kriisit ja uuden talouden hahmottaminen
v. 45 Osuuskunnat, yhteisvarannot ja paikallishallinto

Tema 3: Poliittinen muutos

v. 46 Ekologiset ja demokraattiset kunnat
v. 47 Yhteiskunnallinen mobilisaatio ja osallisuutta lisäävät prosessit

Teema 4: Eräitä ajankohtaisia esimerkkejä

v. 48 Demokraattinen konfederalismi Kurdistanissa
v. 49 Paikalliset kansanliikkeet Espanjassa ja Englannissa

v. 50 Yhteenveto ja opintojen päättäminen

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s