Ristiriidat, kriisit ja uuden talouden hahmottaminen

Aikamme maailmantalous kriisiytyi vuonna 2008. Alkoi toipuminen, joka keskeytyi ja niin kriisi jatkui. Kapitalismi ei tietenkään kriisiytynyt ensimmäistä kertaa. Mutta miksi tämä tapahtui tällä kertaa? Ja mitä on odotettavissa lähivuosina ja -vuosikymmeninä?

Tutustumme tällä viikolla hieman lähemmin joihinkin näkökulmiin tämän hetken talouskriisistä ja keskustelemme, mitä talousjärjestelmän ristiriitaisuuksia kriisi paljastaa. Yritämme myös luoda yhtenäiskuvan meneillään olevasta kriisistä ja siitä, miten se avaa mahdollisuuksia talouden ja yhteiskunnan muutokseen.

Lainaamme avuksemme David Harveya, Gar Alperovitzia, Paul Masonia ja Jeremy Rifkinia. He kaikki ovat käyttäneet paljon aikaa näihin kysymyksiin. He ovat päätyneet monin osin päällekkäisiin, mutta kuitenkin hieman erilaisiin näkökulmiin kriisistä ja avausmahdollisuuksista muutokseen.

Tutustutaan ensin David Harveyn selitykseen siitä, mitä tapahtui vuonna 2008 ja tästä eteenpäin.

David Harvey [Video, 11 minuuttia]

Gar Alperovitz keskustelee myös kriisistä alla olevassa haastattelussa. Haastattelu on Real News -kanavalta  Gar Alperovitzia kuunnellessamme kannattaa miettiä kuinka hänen kertomansa suhtautuu pohjoismaisee, sekä  ruotsalaiseen, että suomalaiseen tai eurooppalaiseen yhteyteen. Valitkaa itse, mitä vertaatte. Mitä pidätte samanlaisena ja mitä mahdollisesti erilaisena täällä.

Gar Alperovitz [Video, noin 15 min]

Sekä David Harveyn että Gar Alperovitzin mukaan kapitalismi on syvässä kriisissä, mikä tuskin on ohimenevä ilmiö. Kriisin syitä ovat heidän mukaansa kapitalistisen talouden toiminnan ristiriitaisuudet. Molemmat ilmaisevat myös suuren kiinnostuksen vaihtoehdoista keskusteluun ja uuden avaukseen.

Kuuntelemme kahta kirjoittajaa, jotka näkevät erityisesti teknisen kehityksen vuoksi uusia mahdollisuuksia. Kuuntele molemmista tai valitse yksi niistä.

Toinen heistä on konsulti ja yhteiskuntakeskustelija Jeremy Rifkinin joka tässä radio-ohjelmassa puhuu ”a zero marginal cost society” -nimellä kutsumastaan yhteiskunnasta ja ”a rising collaborative commons” -käsitteestä vaihtoehtona kapitalistiselle talousjärjestelmälle.

Jeremy Rifkinin [Radio-ohjelma, noin 34 min pituinen]

https://www.wnyc.org/widgets/ondemand_player/wnyc/#file=/audio/json/361191/&share=1

Brittiläinen journalisti Paul Mason on samankaltaisilla jäljillä. Voitte tutustua hänen ajatuksiinsa itse valitsemallanne tavalla.

Voitte lukea pidemmän artikkelin, johon on lisätty joitakin videopätkiä ja muita viitteitä täällä ->

Tai voitte lukea lyhyen arvion hänen kirjastaan ”postkapitalism” täällä ->

Voitte myös tutustua esittelyyn kapitalismin tulevaisuudesta.

Paul Mason [Video on noin 18 min]

Google plussassa pohdittavia kysymyksiä viikolla 44:

  • Mikä oli mielestäsi mielenkiintoista yllä mainittujen kirjailijoiden tavassa nähdä tämän päivän kriisit, kapitalismin ristiriitaisuuksia ja muutosten avauksista.
  • Mitä kysymyksiä sinulla herää esittelyistä?

Käy Google plussassa jakamassa ajatuksiasi/ajatuksianne toisten kanssa edellä esitetystä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s