Osuuskunnat, yhteisvarannot ja kunnallinen hallinto

Viikolla 44 aloimme tarkastella kapitalismin kriisiä. Tututustuimme myös eräisiin puheenvuoroihin, jotka koskivat yhteistoiminnallisen vaihtoehdon luomista kapitalismille. Viikosta 46 alkaen perehdymme lähemmin näihin vaihtoehtoihin.

Osuuskunnat

Aluksi kysymme kuinka osuuskunta (kooperativ) itse asiassa toimii ja mikä osuuskunta on. Pohdimme myös, millä tavoin osuuskuntia voidaan käyttää demokraatisen talouden muodostamisessa. Perspektiiviä näihin kysymyksiin saamme uudehkosta ruotsalaisesta dokumentista ”Kan vi göra det själva? En film om ekonomisk demokrati” (”Voimmeko tehdä sen itse? Elokuva taloudellisesta demokratiasta”).

Elokuvassa esitellään esimerkkejä osuuskunnallisista yrityksistä. Tutustumme myös puheenvuoroihin, joissa analysoidaan sekä osuuskunnallisen yrityksen etuja että heikkouksia.

Osuuskuntiin kohdistettu kritiikki liittyy usein kilpailuun kapitalistisilla markkinoilla. Kilpailussa hallitsevien kapitalististen yritysten kanssa osuuskuntien riskinä on joko syrjäytyä tai marginalisoitua. On totta, ettei yhdenkään yhteiskunnan talous ole ollut täysin osuustoiminnallinen. Kuten Ruotsin EK:n (Svenskt Näringsliv) edustaja em. elokuvassa huomauttaa, osuuskunnat eivät vaikuta olevan kokonaisyhteiskunnallisella tasolla kilpailukykyisiä. Toisaalta vallitsevaa tilannnetta lienee mahdollista muuttaa, kun politiikkaa ja maailmaan muutetaan.

Onhan meillä esimerkkejä paikallisyhteisöistä ja alueista, joissa osuuskunnilla on ollut ja on edelleen hyvin merkittävä asema. Mitä demokraattisen muutoksen kannalta tärkeää voimme oppia näistä yhteisöistä? Dokumentti ”Kan vi göra det själva?” tarjosi eräitä näkökulmia. Oheisessa Gar Alperovitzin haastatteluotteessa käsitellään tätä kysymyksenasettelua perusteellisesti. Haastattelussa Alperovitz esittää näkemyksiään kuntien ja yhteiskunnan muiden instituutioiden roolista demokraattisen muutoksen tuottamisessa.

 

Lisäesimerkkejä Gar Alperovitzsin osuuskuntien asemaa yhteiskunnallisessa muutoksessa koskevista näkemyksistä on myös Orion Magazinen 2014 julkaisemassa haastattelussa.

Yhteisvarannot

Mitä yhteisvarannoilla tarkoitetaan (engl. ”commons”; ruotsi ”allmäningar”) ja mikä asema niillä voi olla osuustoiminnallisen ja demokraattisen talouden vahvistamisessa? Saadaksemme perspektiiviä kysymyksen ensimmäiseen osaan tarkastelemme ”Alternativ Stad” (”Vaihtoehtoisen kaupungin”) käyttämää yhteisvarannot -käsitettä. Tukeaksemme keskustelua yhteisvarantojen merkityksestä osuustoiminnallisen ja demokraattisen talouden luomisessa tutustumme Commons Transition -projektiin sekä osaan Enric Duranin haastattelua (lähteenä Faircoop Open Cooperative ja Catalan Integral Cooperative). Jos ruotsinkielinen ja/tai englanninkielinen materiaali tuntuu liian haastavalta voitte sen sijaan lukea artikkelin ”Yhteisvaurauden uusi aika” commons.fi:sta.

Tai vaihtoehtoisesti


Kysymyksiä pohdittavaksi viikoille 46-47:

  1. Mitä ajattelet osuuskunnan mahdollisuudesta demokraattisen, ekologisen ja solidaarisen talouden rakentamisessa?

  2. Mitä osuuskuntia haluaisit nähdä asuinseudullasi?

  3. Kuinka kunnat voisivat suhtautua osuuskuntiin ja ajaa demokraattista muutosta taloudessa?

  4. Miten miellät käsitteen yhteisvarannot?

  5. Mitä artikkeli ja haastattelu yhteisvarantojen merkityksestä demokraattiselle muutokselle antoi sinulle? Mitä kysymyksiä heräsi? Jos luit artikkelin ”Yhteisvaurauden uusi aika”, mitä kysymyksiä siitä heräsi?

Mene Google plus:aan ja jaa näihin kysymyksiin liittyviä ajatuksiasi opiskelutovereidesi kanssa ->

 

Ps. Teille, joilla on enemmän aikaa ja halu saada lisää taustatietoa, suosittelemme seuraavia lähteitä:

ds.

 

Valokuva: Cooperativa Integral Catalana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s