Demokraattinen kehitys Rojavassa

Rojava_cities-1024x473Liike ”demokraattisen konfederalismin” puolesta Länsi-Kurdistanissa (Rojava) ei ole vaatinut oman valtion perustamista. Tämä ilmenee oheisesta kartasta. Sen sijaan liike pyrkii ”demokraattiseen autonomiaan” osana tulevaisuuden demokraattista Syyriaa. Lähde: Wikimedia Commons, www.commons.wikimedia.org

Menneen syksyn aikana olemme tutkineet ehdotuksia uudeksi politiikaksi. Painopisteemme on ollut pohjoismaissa, mutta olemme tarkastelleet eräitä näkemyksiä, vaihtoehtoja ja analyyseja myös muualta Euroopasta ja USA:sta. Nyt käännämme katseemme Lähi-itään ja spesifimmin Rojavaan. Rojava on pieni alue Syyriassa, jonka väestö on meneillään olevien sotilaallisten konfliktien aikana pannut aluilleen yhteiskunnan perusteellisen demokratisoinnin.

Rojavassa on samanaikaisesti käynnissä useita demokratisoimisprosesseja. Muun muassa naiset ottavat paikkansa yhteiskunnassa ja ruohonjuuritason demokratiaa käytetään korttelikokouksissa ja alueellisessa (kanttooni-) parlamentissa. Innostuksen lähteenä ovat Sveitsi, yhteiskuntaekologian poliittinen teoria ja alueen kaupunkien pitkä historia. Rojavan erittäin vaikeissa olosuhteissa olevat asukkaat sitoutuvat täten itseorganisoituun rakennustyöhön edistääkseen taloudellista ja demokraatista muutosta.

Saadaksemme yleiskuvan siitä, mikä on meneillään, tutustumme eri artikkeleihin, esitelmiin ja reportaaseihin.

Ensimmäiseksi tarkastelemme ruotsalaisen journalistin Joakim Medin esitelmää Rojavan vallankumouksesta Helsingissä 7.4.2015.

 

Yleisemmän kuvan meneillä olevasta demokratisointiprojektista saamme reportaasista ”Power to the people: a Syrian experiment in democracy” (23.10.2015).

Kuvamme Rojavasta syvenee reportaasin ”A Dream of Secular Utopia in ISIS’ Backyard” (29.11.2015) myötä. Reportaasissa kohtaamme Rojavassa pidettävän johtajakoulutuksen osanottajia.

Videoklipissä ”Rojava: A democratic system in progress” keskustellaan Rojavan meneillään olevasta kehityksestä ja erityisesti eräistä demokratialiikettä innoittavista ajatuksista.

 

Suomenkielisestä materiaalista suosittelemme Rojavan puolesta -ryhmän kääntämää artikkelia ”Miten ymmärtää kurdien vastarintaa?”.

Yhteisesti pohdittavia kysymyksiä alkaen viikko 1

  • Mitä tiesit Rojavasta ennen kuin tutustuit ym. esitelmiin, reportaaseihin ja videoihin? Mitä uusia asioita opit niistä ja mahdollisesti lukemastasi lisämateriaalista?
  • Millä tavalla ympäröivän maailman tulisi suhtautua meneillään olevaan kehitykseen Rojavassa?
  • Mitä kysymyksiä sinulla on alueen kehityksestä?

Mene Google plussaan ja ajatuksiasi jostakin tai joistakin yllä olevista kysymyksistä muiden osanottajien kanssa – >

 

Lisää tietoa demokratialiikkeestä ja sen nykytilanteesta sinulle, jolla on aikaa ja kiinnostusta:
- P2P on tehnyt koosteen eri artikkeleista englanniksi painopisteenä Rojavan demokraattinen kehitys täällä.
- BBC:n reportaasi "Syria´s secret revolution från 2014" antaa myös yleistä taustatietoa:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s