Kunnallisia kansanliikkeitä Espanjassa

Kommunalt möte i Barcelona

Kunnallinen kokous Barcelonassa. Foto: Kate Shea Baird.

Tämän opintopiirin viimeisenä tapaustutkimuksena ”Demokraattisesta muutoksesta käytännössä” kiinnitämme huomiomme nyt Espanjaan  ja niihin kunnallisiin aloitteisiin, jotka piirsivät uusiksi Espanjan poliittisen kartan kunnallisvaalien yhteydessä 2015. Tavoitteenamme on perehtyä yhteen näistä aloitteista –  Barcelona en Comú – sekä tarkastella, kuinka näitä aloitteita voidaan tulkita osana suurempaa ylikansallista politiikan käännettä.

Ensiksi tarkennamme katseen Espanjaan ja kehitykseen Barcelonassa.

Yleensä ottaen kansainvälisillä medioilla on taipumus sekoittaa paikalliset, poliittiset aloitteet Espanjassa Podemokseen. Katso esimerkiksi, kuinka BBC ja Reuters raportoivat paikallisvaalista. Molemmilla on taipumus tarkastella kunnallisia aloitteita kuin ne olisivat vain Podemosin aloitteita.

Itse asiassa on kyse riippumattomista paikallisista järjestöistä, jotka toimivat yhdessä alueellisten ja kansallisten verkostojen kautta. Ne kutsuvat ajamaansa politiikkaa ”municipalismo”. Kyse on periaatteessa samasta  kommunalismista, johon me olemme keskittyneet aikaisemmin tässä opintopiirissä. Koetamme tällä kartalla näyttää, kuinka paljon näitä aloitteita on ja, missä ne ovat saaneet huomattavaa poliittista valtaa 2015 vaalien jälkeen.

https://comunicacioguanyem.cartodb.com/viz/af707530-ee60-11e4-8201-0e018d66dc29/embed_map

Esittelemme seuraavassa kahdessa videopätkässä aloitetta Barcelonassa 2015 vaalien alla. Aloite käytti aluksi itsestään nimeä Guanyem ja muutti tämän jälkeen nimensä ” Barcelona en comú:ksi” (suurinpiirtein ”Yhteinen Barcelonamme”). Huom! Jos et puhu espanjaa, käytä hammasratasta oikeassa alakulmassa, saadaksesi englanninkielisen tekstin.

Liike ei voittanut vaaleissa omaa enemmistöä, mutta se on saanut Ada Colaun kaupungin uudeksi pormestariksi ja se hallitsee Barcelonaa vanhojen sosialistien tuella.

”Storifyn” avulla liike on kertonut oman historiansa netissä ja me aiomme tarkastella lähemmin liikkeen historiaa. Katsomme myös filmattua keskustelua, jossa näihin uusiin kunnallisiin aloitteisiin osalistujat pohtivat liikettään. Luemme lopuksi artikkelin, joka koettaa asettaa nämä paikallispoliittiset, espanjalaiset aloitteet kansallisuuden ylittävään näkökulmaan.

Barcelona en Común historia

Katso seuraavia storify-sivuja ja lue kursiivisesti tai tarkemmin, jos sinulla on aikaa ja kiinnostusta. Sivut ovat twitter-viestejä eri aikajaksoilta ja joissakin kohdin ne linkittyvät artikkeleihin tai videopätkiin. Silmäile twitter-viestejä ja valitse itse, kuinka paljon linkitystä materiaalista käyt läpi, mutta koeta saada itsellesi jonkinlainen kokonaiskuva siitä, mitä Barcelona en Comú tavoittelee ja mitä se on tehnyt tai koettaa tehdä Barcelonassa.

Barcelona en Común historia

Keskustelua kunnallisesta muutoksesta

Kun olet tutustunut storify-sivuihin, katso seuraava keskustelu kunnallisen liikkeen taustasta ja haasteesta suurten kaupunkien valtaamiseksi. Tapaamme dokumentissa seuraavia henkilöitä: Gala Pin (Barcelona en comú), Francisco Jurado (Demo 4.0, OpEuribor), Marta Cruells (Barcelona en comú), Pablo Carmona (Ganemos Madrid) och Guillermo Zapata (Ahora Madrid).

(Jos osaat espanjaa ja haluat tutustua kunnallisen liikkeen aktiivin useampaan haastatteluun, löydät nämä haastattelut täältä: http://municipalrecipes.cc/ )

Kunnallinen muutos kansallisuudet ylittävänä  liikkeenä

Espanjassa esiintyvät liikkeet eivät ole mitään eristäytyneitä liikkeitä, eivätkä mikään eristäytynyt ilmiö, vaan ne ovat osa kansallisuudet ylittävää liikettä, joka asettaa kaupungin demokratisoinnin polttopisteeseen.  Näin väittää ainakin Bernando Gutiérrez artikkelissa The Open Source City kansallisuudet ylittävän demokratian tulevaisuutena.

Lue artikkeli TNI:n nettisivulla  tai lataa se pdf:nä.

Artikeli sisältyy TNI:n äsken julkaistu State of Power-rapportti 2016.

Viikolla 3 ja tästä eteenpäin pohdittavia ja keskusteltavia kysymyksiä

  • Mitä Barcelona ja Comú ovat mielestäsi saaneet aikaan tähän mennessä?
  • Mitä kysymyksiä sinulle herää Storifyn materiaalista?
  • Mitä kysymyksiä tai näkemyksiä sait filmatusta keskustelusta?
  • Mitä ajattelet niistä näkökulmista ja ajatuksista, joita esitetään artikkelissa ”The Open Source City as the Transnational Democratic Future”?

Jaa Google plussassa omat/ryhmäsi ajatukset jostakin tai joistakin yllä esitetyistä kysymyksistä muiden opintopiiriin osallistuvien kanssa ->

 

Extraa sille, jolla on aikaa ja mielenkiintoa:
Espanjan kunnallisen liikkeen juuret ovat Indignados-liikkeessä. Indignados kasvoi vuosina 2011-2012 kansanliikkeeksi protestina leikkauspolitiikallle, perinteisten puolueiden korruptiolle ja poliittisen etablissemangin kyvyttömyydelle merkittäviin muutoksiin Espanjan taloudellisen kriisin käsittelyssä. Seuraava ranskankielinen dokumentti englanniksi tekstitettynä kertoo Indegnados-liikkeen historian ja näyttää infografiikan, joka kertoo kommunalistisen liikkeen juurten historian.


What´s the recipe for a municipal movement? Illustration: María Castelló, CC-licens
What´s the recipe for a municipal movement? Illustration: María Castelló, CC-licens

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s